Min analys.

Nu tänker jag publicera mitt svenskaarbete som jag filat på hela kvällen.

Mannligt respektive kvinnligt.

 

I dagens samhälle, som vi älskar att kalla jämställt finns fortfarande saker som vi kallar mannligt och andra saker som vi kallar kvinnligt. Säger någon brandman, skenar tankarna iväg till en man som räddare kvinnor i nöd ur ett brinnande höghus och säger man sjuksyster så föreställer man sig en kvinna som sköter om en äldre man i sin sjukhussäng. Vi har fått en bild av hur vissa yrken ser ut och dessa yrken har till och med fått namn efter könsrollerna. Brandman och sjuksyster. Vi vet inom oss att det finns minst lika många manliga sjuksystrar och även fast man likväl skulle kunna kalla dem sjukskötare, håller vi fast vid benämningen sjuksköterska, samma sak när det gäller brandmän. Trots att det är en minst lika tapper kvinna som kastar sig in i brinnande hus för att släcka eldar och rädda människor i nöd, säger vi att hon är en tapper brandman, även fast hon ren teoretiskt sätt är en brandkvinna. Dessa mönster i samhället kommer alltid att finnas kvar, om vi självfallet inte väljer att vända på det och byta benämning helt på yrket och kalla det sjukvårdare och brandbekämpare. Men även där finns den mannliga dominansen i det svenska vardagsspråket eftersom att ?bekämpare? syftar på någon av det manliga könet och vi skulle aldrig komma på tanken, att i det vardagliga språket kalla det för ?bekämperska?.

 

Mannligt och kvinnligt kan också skapa orättvisor i samhället eftersom att kvinnan oftast ses som det svagare könet på många plan. Allt detta lever kvar från den tiden då kvinnor var hemmafruar och levde hemma och ur en synvinkel nästan tjänade mannen. Hur ofta läser man inte i gamla böcker eller ser i traditionella filmer hur kvinnan sitter hemma och väntar på den framgångsrika mannen. När han sedan kommer hem står maten redo på bordet och hon har tagit fram hans tofflor och stoppat hans pipa. Allt detta lever kvar idag, även fast det kanske inte är på samma nivå som nu. Kvinnan ligger under mannen hur gärna vi än vill kalla oss för jämlika. Kvinnor får mindre i lön, trots att det utför samma arbetsuppgifter (självfallet inte i alla arbeten, men i det stora hela). Hur mycket vi än kämpar med ett jämlikt samhälle kommer denna mall för hur kvinnor och män lever med varandra alltid att finnas kvar i våran historia och att skapa en helt ny bild av detta, där män och kvinnor gör saker på samma nivå, kommer att bli otroligt svårt, trots att det är många som nuförtiden strävar efter det. Inte bara i gamla traditionella filmer finns denna mall om hur kvinnor och män ska vara. Även i nyskapade filmer är det alltid mannen som är den heroiska hjälten som räddar den försvarslösa kvinnan. Hur många filmer finns inte där den ?töntiga? flickan går och drömmer om den populära killen och sedan får en så kallad ?make ? over? och sedan får sin drömprins i slutet. Där är en annan mall som målas upp om kvinnligt ideal som alltid pressar på från olika håll. Kvinnan ska se ut på ett visst sätt och uppföra sig på ett visst sätt och som filmerna visar så om kvinnan följer dessa ideal får hon sin drömprins och sitt lyckliga liv. Ta bara en film som

Pretty Woman med Julia Roberts i huvudrollen. Där har vi tjejen som jobbar som prostituerad och sedan blir upphämtade av en rik man som sedan ?räddar? henne från livet på gatan och i slutet får hon sin drömprins som i detta fall är mannen som räddade henne från gatan. Slutscenen slutar med att han glider upp i en vit limousin under hennes fönster och ?räddar? henne ur det. Alla dessa återkommande stereotyper om könsroller i filmer kommer leva kvar och så länge dessa finns kommer drömmen om att leva i den perfekta sagan finnas kvar. Och så länge den drömmen finns kvar så kommer vårat samhälle vara uppdelat på det sättet som det just nu är. Ett samhälle där kvinnan är tillför att räddas och mannen är där för att räddaVarsågoda, läs och njut.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0